Project: Handkar gezinnen

Na het moeizame begin van het jaar 2014, met veel wateroverlast, zowel thuis als onderweg, heb ik me voorgenomen om niet te lang te wachten met de zogenoemde ‘handkar gezinnen’ te bezoeken. Gezinnen die met het hele gezin wonen in een handkar waarmee ze tegelijk hun eten verdienen. Het volgende gezin kwam ik tegen op Zaterdag, 1 February 2014. Vader, moeder, een zoon van 5 jaar en een dochtertje van 4 maanden oud. Vader trekt de kar, zijn zoon loopt regelmatig mee, maar als hij moe is, kruipt hij bij zijn moeder en zusje in de handkar. Ze worden wakker ‘s morgens rond 5.30 van de roep van de moskee en ondanks de temperatuur van 26 graden Celsius hebben deze mensen het behoorlijk koud, slapend onder een viaduct, veilig van regenval.
Ze verzamelen papier en karton, omdat dit relatief ‘schoon’ afval is en ‘meer’ opbrengt dan andere materialen (plastic, ijzer en dergelijke). Er zijn verschillende prijzen voor papier en karton, dus dit wordt zorgvuldig gescheiden ingeleverd. De gemiddelde dagopbrengst van dit gezin ligt tussen de 40.000 en 60.000 Rupiah (2.60 – 4,00 Euro). En alleen dus maar goed om eten van te kopen. Op regenachtige dagen is dit zelfs nog minder, omdat het papier dan nat is en minder oplevert.
 
Nadat ik mezelf voorgesteld heb en verteld wat het doel is, vraag ik het gezin met me mee te gaan naar de supermarkt, om inkopen te doen voor ongeveer 20 Euro. Moeder stuurt vader met mij mee en zij blijft bij de handkar en de kinderen. Vader koopt het volgende: 2 liter frituurolie, 5 kilo rijst, 1 doos (40 porties) instant noodles, instant babymelk, suiker, zeep en wat fruit. Voor mij een geslaagde inkoop en het gezin straalt van blijdshap nadat ik weer op mijn motor stap en mijn weg vervolg.
 
Groeten vanuit Jakarta, Barry Claasen.

 

Handkargezin.jpg

 

Lees hier het Jaarverslag 2015 van de projecten in Indonesië van Barry Claasen.